Skip to main content

Afgestudeerd! Wat nu? Dé checklist voor afgestudeerden

Hoe je de dagen na jouw afstuderen nog beter maakt? Door de juiste dingen af te sluiten terwijl er een hele nieuwe wereld voor je opengaat. Denk aan je studieschuld, vervoer en andere ‘grote mensen’-zaken. Het is niet moeilijk te regelen, maar je moet het wel even doen. Desnoods gewoon met je glas champagne in de hand. Hieronder een checklist met de zaken die je echt even moet regelen voordat je verder gaat feesten.

formorrow - 16 november 2021 - 4 min

1. Stop je studentenreisproduct (Dit moet je fysiek doen bij zo’n gele paal!)

Gezien de naam geen verrassing, maar afgestudeerden hebben ook geen recht meer op het studentenreisproduct. Zorg dat je deze op tijd stop zet. Misschien wil je na al die jaren in het OV wel sparen voor een auto. Het niet tijdig stopzetten van je studentenOV levert een boete van €97 per twee weken op. Zo komt die auto er natuurlijk nooit.

 

2. Blijf lekker treinen tegen een redelijke prijs (of zelfs gratis!)

De NS biedt afgestudeerden de mogelijkheid een gratis Dal Voordeel abonnement af te sluiten. Die reclame heb je vast wel eens voorbij zien komen. Nu is de tijd om er gehoor aan te geven.  Wat veel mensen niet weten is dat je ook de optie hebt tot €50,- korting op een ander NS-abonnement naar keuze.  Let op: dit kan twee dagen na het stopzetten van je studentenOV tot drie maanden nadat je afstuderen. Voor meer info check je de site van NS.

“Krijg je geen genoeg van het OV? Veel vervoerders bieden je na het stopzetten van je studentenreisproduct tijdelijk extra korting.”

 

3. Zet je studiefinanciering/beurs/lening ook stop en check je studieschuld

Het stopzetten van je studiefinanicering,  beurs en/of lening kan heel eenvoudig via Mijn DUO. En nu je daar toch bent, kan je net zo goed gelijk even kijken waar de teller van je studieschuld uiteindelijk gestopt is. Schrik niet te erg, je bent immers afgestudeerd en start binnenkort misschien al wel bij een geweldige eerste baan! Bovendien krijg je ruim de tijd om alles terug te betalen.

 

4. Verzekeringen en rekeningen

Waarschijnlijk heb je een studentenpolis en/of studentenrekening. Ook hier mag je als afgestudeerde geen gebruik meer van maken. Om onnodig gedoe te voorkomen zet je deze dus snel om naar ‘gewone’ polissen en rekeningen. Vergeet ook niet te checken of je verzekerd staat op verzekeringen van je ouders, want ook het recht hierop vervalt. Zeker wanneer je ook al uit huis bent. Tot slot, kijk voor alle duidelijkheid bij je verzekeraar en bank hoe alles daadwerkelijk in elkaar steekt. De invulling kan erg verschillen per organisatie.

 

5. Loop je eventuele toeslagen na

Nu je gaat verdienen verandert dit  wellicht het een en ander aan de toeslagen die je ontvangt. We schrijven 2019 en dat betekent dat je jaarinkomen niet hoger mag zijn dan €29.562,- om zorgtoeslag te ontvangen. Voor huurtoeslag ligt de grens dit jaar op € 22.700 . Voor meer duidelijkheid kun je op mijn toeslagen van de Belastingdienst kijken of bezoek je de website van de vrienden van toeslagenaanvragen.net

 

6. Schrijf je uit bij je hogeschool/universiteit

Soms wordt het uitschrijven bij een onderwijsinstelling automatisch gedaan. Wil je zeker  zijn van je zaak? Kijk dan even op Mijn DUO.

Voor we het vergeten: nog gefeliciteerd! Je hebt de meest belangrijke zaken nu als het goed is geregeld dus geniet nog even van je prestatie. En succes met je eerste echte baan!

 

Met een grote opluchting neem je het felbegeerde papiertje in handen. Hard work pays off! Toch ontdek je een lichte melancholie van binnen: je studententijd komt langzaamaan ten einde en je start in de werkende wereld begint. Kortom, het volwassen leven breekt, maar dan? Het vinden van de perfecte baan in de IT is niet makkelijk. Aanbiedingen vliegen je misschien om de oren, maar hoe vind je tussen al die banen nou die ene baan waar jij helemaal op je plek zit? Wij begrijpen dat het vinden van je eerste baan overwhelming is. Al meer dan twintig jaar helpen wij startende IT’ers en bèta’s zoals jij met het vinden van de IT baan waar zij blij van worden! Wordt jij de volgende starter die wij gelukkig gaan maken? Met ons prijswinnende IT Traineeship ben jij ervan verzekerd dat jij de beste start maakt van je carrière.  Meld je aan en kom vrijblijvend bij ons langs om kennis te maken!

Afgestudeerd, wat nu?!

Naam recruiter
Recruiter