Skip to main content

Grow ahead with Harm-Jan

Na 25 jaar zijn er veel talenten bij Formorrow met hun carrière gestart. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd wat de impact is op hun carrière en vervolgstappen. Daarom checken we in bij onze alumni om te ontdekken wat er in al die jaren na hun traineeship is gebeurd, wat ze nu doen en hoe ze terugblikken op hun tijd in de Academy.

Harm-Jan Hartman is één van die trainees. Hij werkt nu al sinds 2014 bij Truston als Product Owner en zit goed op zijn plek. Wij stellen Harm-Jan een aantal vragen.

formorrow - 4 mei 2022 - 7 min

Harm-Jan,

Wat is de impact van de IT Academy op jouw verdere carrière geweest?

Vanaf de eerste gesprekken werd ik positief geforceerd om na te denken over; wie ik ben en wat wil ik? Ik denk dat als gewoon als starter was begonnen met werken, zonder deze IT Academy, ik mezelf de tijd voor persoonlijke ontwikkeling niet had gegund. Bijvoorbeeld bezig zijn met; hoe kom ik over, mijn communicatie, timemangement, etc. Ook hebben de coachingsgesprekken mij geholpen stil te staan bij wat ik nou echt wilde en waar ik op dat moment tegenaan liep.

Het effect is dat ik nog altijd bij dezelfde werkgever aan het werk ben en daar de ruimte heb genomen om door te groeien, eigenwijs te zijn en goede connecties op te bouwen met collega’s.

Reality check: is jouw carrière gelopen zoals je dacht dat hij ging lopen?

In de Academy maakte ik mijn carrièreplan, daarin stond iets van; Specialist worden in OHI (de applicatie die Truston beheert voor haar klanten) en het vakgebied functioneel beheer. Een paar maanden nadat ik in dienst kwam vroeg ik mijzelf af; Is dit het dan? Wil ik dit beheerwerk de komende jaren doen? Gelukkig kreeg ik veel ruimte om mee te werken aan meerdere projecten en bij de transitie naar het agile werken kon ik doorgroeien in de rol van Product Owner. In deze rol sluit ik vaak aan bij gesprekken op de inhoud van het werk. Bijvoorbeeld meedenken met nieuwe diensten die opgezet worden of samen met collega’s oplossingen zoeken voor de binnenkomende issues.

Ik had voor mezelf een IT-carrière bedacht, maar de afwisseling die ik nu heb door de gesprekken met klanten, collega’s en andere stakeholders. De politieke kant van het werk is eigenlijk net zo leuk.

Hoe kom je erachter welke functie(s) en organisatie(s) er bij je passen?

Misschien heel cliché, maar het hielp enorm dat er een profiel opgesteld werd over mijzelf. Het is toch een lijst die je maakt van al je positieve en negatieve eigenschappen, aangevuld met wat je belangrijk vindt in het leven, in wat voor omgeving je het best tot je recht komt, je hobby’s, etc.

Maar ook om je eens af te vragen of je wel ver wilt reizen voor je werk, of je juist hele flexibele werktijden wil, welke hobby’s je naast werk doet en waarom je juist voor die activiteiten gekozen hebt.

Verder is het maar gewoon durven proberen en met een open blik sollicitatiegesprekken in te gaan. Je proeft in die gesprekken wel de sfeer van het bedrijf, hoe men in de omgang is met elkaar en of het een formele of informele omgeving is. Dit kan je meenemen in je zoektocht. Zo merkte ik dat een kleinere organisatie beter bij mij paste. Ik hou erg van korte communicatielijnen, hierdoor heb ik echt invloed op hoe bepaalde processen lopen.

Qua functie hielp het mij om eerlijk te zijn naar mezelf. Als ik een vacature lees en de vraag stel; “zie ik mezelf dat dan ook echt voor een paar jaar doen?

Kan je een aantal mijlpalen in jouw carrière aan de hand van een timeline aanwijzen?

2016:

In dienst bij Truston als Functioneel Consultant

2017:

Mijn eerste grote project (Project FarmacieFormule)

2018:

Product Owner Zorg

2019:

Product Owner Zorg/BI (Business Intellegence)

2021:

Meedenken aan nieuwe dienstverlening (data pseudonimisering)

Waar ben je trots op en waarom? En als je de klok kon terugdraaien, wat had je anders gedaan?

Trots:

Dat ik nog altijd de jongste Product Owner ben binnen Truston 😉 Dat zie ik oprecht als blijk van waardering en vertrouwen in mijn capaciteiten.

Terugdraaien:

Dan was ik een paar uur minder gaan werken of had ik ouderschapsverlof genomen voor een papa-dag. Met 5 dagen in de week van 09:00 tot 17:00 maakt dat je meer mist dan je van tevoren verwacht, zeker als kinderen zo klein zijn. Ik vond het belangrijk om te zorgen voor de financiële stabiliteit maar kwam er later achter dat er veel meer is dan dat.

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van ons ontwikkelprogramma?

Tijdens het programma en in het coachingstraject sta je stil bij thema’s die om jou als persoon draaien. Het gaat niet alleen om de werkzaamheden je verricht bij een werkgever, het gaat vooral om de persoon die ze uitvoert en zijn karaktereigenschappen.

Wat is jouw ultieme tip voor een starter?

Ongetwijfeld een dooddoener: Wees eigenwijs en durf fouten te maken.

Door eigenwijs te zijn en vragen te stellen kan je juist vernieuwing brengen in een bepaalde processtappen.Die comfortzone is ergens heel fijn en vertrouwd, maar door fouten te durven maken verleg je juist je grenzen en groei je als werknemer en als persoon.

Wat is volgens jou het effect van een bevlogen medewerker? En wat levert het een organisatie op?

Het effect is dat een bevlogen medewerker een bepaalde mate van enthousiasme kan aanwakkeren bij collega’s. Iemand die weet wat zijn skills zijn en die op en plek zit waar hij het meest tot zijn recht komt. Het levert een organisatie meer productiviteit, tevreden werknemers en minder verloop van personeel.

Estafettevraag: Wie wil je de volgende keer aan het woord laten in deze rubriek?

Harm-Jan: “Iemand uit groepje 31 natuurlijk!”

Groepje 31 was de groep waarmee Harm-Jan de IT Academy doorliep. Hij geeft het stokje door aan Neeti Hattangadi-Kazemier. Volgens Harm-Jan was Neeti zoekende naar haar ideale functie. Daarom stelt hij haar deze vraag:
“Heb je de droombaan gevonden waar je naar op zoek was?”

Wil jij ook zo’n sterke carrièrebasis als Harm-Jan? Schrijf je dan in voor een Discovery Day! We horen graag alles over je studie, wensen en plannen. En we vertellen je precies wat je kunt verwachten van je ontdekkingsreis bij Formorrow.

Naam recruiter
Recruiter