Skip to main content

Keuzestress na een carrièrebeurs? Niet als het aan ons ligt

Heb je toevallig net de Nationale carrièrebeurs bezocht? Dan ben je vast en zeker overweldigd met het enorme aanbod van banen waar je uit kan kiezen. En vaak heb je ook veel keuze, want in de huidige arbeidsmarkt ligt de keuze vaak bij jou als werkzoekende. Dat is natuurlijk best chill, maar het kan ook voor keuzestress zorgen. Want hoe kies je nou de juiste baan? En hoe weet je welke baan bij jou past? No worries, wij helpen je daarbij. Dat is namelijk precies waar wij goed in zijn 🙂

formorrow - 19 april 2023 - 4 min

Waarom hebben we keuzestress?

Het hebben van keuzestress bij het vinden van een baan komt vaker voor dan je denkt. Daar zijn verschillende redenen voor. Denk onder andere aan:

  • Te veel opties
    Bijvoorbeeld als je naar de Nationale Carrièrebeurs gaat. Bij het zoeken naar een baan kan het gevoel van overweldiging ontstaan door de enorme hoeveelheid aan banen, functies en werkgevers. Niet gek dat je dan even niet weet waar je moet beginnen of een keuze kan maken. Op een carrièrebeurs worden banen natuurlijk op hun mooist gepresenteerd. Past het echte plaatje bij jou? Of wordt het mooier afgeschilderd dan het is? Stressmodus = aan!
keuzestress baan
  • Angst voor het maken van een verkeerde keuze
    Het idee dat je een baan kiest die niet past bij jouw carrièredoelen of persoonlijkheid kan een gevoel van angst oproepen. Het kan een keuze maken zo ‘eng’ maken waardoor je uiteindelijk helemaal keuze maakt.
  • Sociale druk
    Soms kan het gevoel van keuzestress ontstaan door de verwachtingen van anderen. Familieleden, vrienden of de maatschappij kunnen een bepaalde baan of industrie als ‘juist’ beschouwen waardoor jij je onder druk gezet kan voelen om een bepaalde keuze te maken.

Hoe kies je de juiste baan?

Het vinden van de juiste baan is een persoonlijk proces. Een universele formule om keuzestress te voorkomen bestaat helaas niet. Toch zijn er verschillende handvatten die je kan gebruiken om het voor jezelf minder stressvol te maken. Het belangrijkste om in je achterhoofd te houden; het is helemaal niet erg  als je niet direct de juiste keuze maakt. Zeker als je net van school komt, is het best lastig om direct te weten welke baan het beste bij je past. Daarnaast veranderen je interesses en ambities als je aan de slag gaat. Leg de lat dus ook niet te hoog voor jezelf en probeer het één  en ander uit.

Heb je onze stand op de Nationale Carrièrebeurs bezocht? Dan hebben we je vast al gesproken over de Formorrow-methode. Deze is compleet ingericht op het vinden van de baan en opdrachtgever die bij jou past. Wij helpen je bij het vinden van een baan die écht past bij je persoonlijkheid, dromen en verborgen talenten. 

Gen z op de werkvloer

Ontdek het tijdens de Discovery Day

Natuurlijk gaat het erom wat je kan. Maar wij beginnen bij wie je bent, met de Discovery Day. Test waar je krachten liggen. Ontdek hoe je in elkaar zit. En bespreek je dromen met onze psychologen. Zo krijg je een dieper inzicht in jezelf. En ontdekken we welke werkplek past bij je persoonlijkheid en talenten.

Op basis van jouw inzichten uit de Discovery Day gaan we niet op zoek naar zomaar een baan, maar naar een loopbaan. Samen vinden we de werkgever waar je op je plek bent. 

Keuzestress? Niet als het aan Formorrow ligt 😉

Naam recruiter
Recruiter