Skip to main content

Op avontuur in Quantum computing

Dat Sebastian een slimme jongen is, wist ik al vanaf het moment dat we elkaar ontmoetten bij het Take Off Weekend. Zo gepassioneerd en vol kennis sprak hij over wiskunde, dat ik begon te twijfelen aan mijn eigen studiekeuze en misschien liever in de leer was gegaan bij deze jongen. Voor mijn gevoel had ik dan wel wat extra IQ puntjes erbij gesprokkeld (nee ik weet dat het niet zo werkt).

Het verbaasde mij dan ook niks dat hij een workshop Quantum Computing gaf, als iemand deze stof kan doorgronden én uitleggen, dan is hij het wel. Echter meedoen aan de workshop leek mij dan weer onbegonnen werk. Ik die Quantum Computing gaat begrijpen? Yeah right…

 Gelukkig ben ik wispelturig en veranderde ik vrij snel van gedachten: ik zou het onmogelijk nóg minder kunnen begrijpen en anders heb ik een gratis workshop bijgewoond waar ik later over kan opscheppen. Win win! Aldus startte ons avontuur in de wondere wereld van Quantum Computing (of, zoals de cool kids het ook wel noemen, QC )

formorrow - 16 november 2021 - 4 min

Katten en algoritmes?

De avond workshop begon bij de alom bekende theorie van Schrödingers kat: kat niet zichtbaar → 50/50 kat is levend/dood → voor een waarnemer kan kat zowel levend als dood zijn. En eindigde bij het simuleren van kwantum algoritmes met behulp van waarschijnlijkheden, Hadamard poorten en rotaties.

Wat gebeurde daartussen? Magic. The end.

 Nee alle grappen daargelaten, dit was een onwijs overweldigende workshop en dat bedoel ik in de beste zin van het woord. Ik denk dat velen van ons het gevoel hebben dat dit onderwerp snappen al niet eens haalbaar is, gewoonweg niet voor ons brein bedoeld. Dat is dus niet waar!

 

Waar begin je?

Het is een lastig onderwerp maar als je weet waar je moet beginnen, wordt het behapbaar. Voor mijn gevoel heeft Sebastian ons deze “bouwblokken” gegeven. Einstein kwam niet op tienjarige leeftijd met de relativiteitstheorie aanzetten, en zo gaan wij niet binnen een dag Quantum Computing begrijpenhet heeft tijd en energie nodig en natuurlijk het liefst een Sebastian die alles geduldig kan uitleggen.

Ik had jullie graag een beeld gegeven van wat Quantum Computing is, maar ik besef maar al te goed dat ik het vakgebied geen eer aan zou doen als ik een poging waag. En waarom zou ik, als we al een genie in ons midden hebben die dit vele malen beter kan?

Misschien wel de hardste les die ik na die dinsdag heb geleerd was niet dat Quantum Computing lastig te begrijpen is, maar dat het lastig uit te leggen is. Kudos naar Sebastian die 9-10 mensen daadwerkelijk wat heeft bijgebracht ondanks de pittige aard van het onderwerp.

Quantum Computing stappenplan

Ben je enthousiast geraakt en wil je meer weten over Quantum Computing? Volg dan dit stappenplan:

1. Begin bij het begin

Lees wat meer over het gedachte-experiment van Schrödingers kat (dit maakt het later makkelijker om te visualiseren) en andere wetenschappers die hebben bijgedragen aan het veld, zoals Amerikaanse bad boy Richard Feynman.

2. Computer ervaring?

Geen ervaring met de werking van computers? Leer dan eerst over bits en logica, dit is namelijk wel een must om verder te gaan.

3. Terminologie

Zoek wat terminologie op (het liefst in het Engels):

    1. Qubits
    2. Quantum superposition
    3. Probability amplitude
    4. Quantum tomography

4. Smeek Sebastiaan

om nog een workshop te geven.

5. Quantum simulator

Klungel wat aan met Quirky, een quantum simulator. Je hoeft het niet compleet te snappen. Juist door deze tool te gebruiken, krijg je een feeling voor qubits.

6. Kijk Big Bang Theory opnieuw

En begrijp deze keer alles wat er op de whiteboards staat.

7. “Bazinga”

–  Sheldon Cooper (Big Bang Theory)

8. Great succes

(Hopefully) en anders terug naar Sebastiaan smeken.

De laatste 3 stappen achterwege gelaten, kan je hiermee uit de voeten en beginnen aan jouw QC reis. Veel plezier! 

 

De Formorrow Academy zit vol met interessante trainingen zoals deze over Quantum Computing. Wil jij weten welke andere trainingen nog meer in de Formorrow Acedamy in elkaar zit? Neem dan een kijkje op de website of meld je aan voor een intake!

Naam recruiter
Recruiter