Skip to main content

Van data tot inzicht: de rol van data analisten en data engineers uitgelegd

Misschien heb je de termen data analist en data engineer zelf weleens voorbij horen komen. De afgelopen jaren is de vraag naar deze functies enorm gestegen. Hoe komt dat?

In het huidige digitale tijdperk zijn bedrijven in staat om enorm veel gegevens te verzamelen uit verschillende bronnen. Maar om uit deze gegevens waardevolle inzichten te halen, gaat een heel proces vooraf. 

Wat houdt dat proces precies in en welke rol spelen data analisten en data engineers hierin? In deze blog lees je alles over het werk dat je gaat doen in deze functies. Denk je na het lezen van deze blog dat één van deze functies bij jou past? Neem dan vooral eens contact met ons op.

formorrow - 17 mei 2023 - 4 min

Het verschil tussen data analisten en data engineers

Zoals de functietitels al doen vermoeden, zijn zowel data analisten als data engineers bezig met data. Er zijn echter duidelijke verschillen tussen de twee functies en dat komt vooral neer op het volgende.

Een data engineer is bezig met de technische aspecten van dataverwerking, zoals het verzamelen, opslaan en verwerken van data. Daarbij komt ook het bouwen van databases en dashboards kijken. Ook het optimaliseren van de gegevensstromen behoort dan vaak tot het takenpakket. Zo zorg je ervoor dat data overzichtelijk en toegankelijk is en blijft om mee te werken.

Hierna neemt een data analist het over. De focus bij deze functie ligt op het analyseren van de data en het zoeken naar waardevolle inzichten voor bedrijven. Met statistische en analytische methodes zoek je patronen en interpreteer je de gegevens, met als doel om de data om te zetten in bruikbare informatie voor het nemen van beslissingen.  Maar wat houden de functies precies? Daar gaan we dieper op in.

data analist

Wat doet een data analist?

Een data analist is iemand die het leuk vindt om informatie door te nemen en probeert te begrijpen. Je neemt enorme hoeveelheden gegevens door en zoekt naar patronen of trends in deze data. Een data analist is analytisch en oplossingsgericht. Op die manier probeer je  informatie te vinden die nuttig is voor een bedrijf. Dit kan gaan om data van bijvoorbeeld klanten, marketing of productontwikkeling. 

Een voorbeeld is dat data analisten met de gegevens van de verkoop kunnen ontdekken op welke dagen en tijdstippen de meeste producten worden verkocht. Op basis hiervan kan het bedrijf bijvoorbeeld beslissen meer te investeren in de marketing van de best verkopende producten of ingespeeld worden op de voorraad. Op deze manier kunnen bedrijven hun beslissingen beter afstemmen op de behoeften van de klanten en hun bedrijfsprocessen optimaliseren, wat uiteindelijk een positieve invloed heeft op de winst of omzet.

Wat doet een data engineer?

Een data engineer houdt zich bezig met de technische kant van de gegevensverwerking. Je ontwerpt, bouwt en beheert hiervoor geautomatiseerde systemen. Hiervoor worden verschillende computerprogramma’s en systemen gebruikt, zoals SQL, Google Cloud Platform en een programmeertaal zoals Python. Data engineers zijn dus verantwoordelijk voor het ontwerpen, bouwen, onderhouden en beheren van de ‘rauwe data’. Dat is nodig om de data op de juiste manier op te kunnen slaan en te verwerken. Zo wordt er een data pipeline gecreëerd die gaat van de databron tot data dashboard. De pipeline moet soepel verlopen en voldoen aan de behoeften en wensen van het bedrijf. 

Een voorbeeld hiervan is een bedrijf dat zowel via een website als een app haar producten verkoopt. Een data engineer zorgt ervoor dat alle data van de verschillende kanalen netjes wordt geordend en gesorteerd door een dashboard te bouwen waarin cijfers overzichtelijk in grafieken en kolommen worden geplaatst. Zo kunnen bedrijven snel belangrijke informatie ophalen en gebruiken.

Gen z op de werkvloer

Meer weten?

Kortom, een data engineer legt het fundament voor een data analist om te werken. Zij zijn belangrijk in de eerste helft van het proces van dataverwerking. De tweede helft wordt opgepakt door de data analisten. Zij analyseren en gebruiken de data om achter waardevolle bedrijfsinzichten te komen.

Wat ben jij: een ware data analist of een echte data engineer? Kom erachter wat bij jou test met onze handige wat-past-bij-jou test! Formorrow verbindt talent in IT en Life Sciences  met een baan die écht bij jou past. Denk jij na het lezen dat werken met data precies in jouw straatje past en wil je hierin graag stappen ondernemen? Of heb je nog een aantal vragen? Kom in contact met ons en plan je gratis intake gesprek!

Naam recruiter
Recruiter