Skip to main content

Wat is cybersecurity en waarom kunnen we niet zonder?

In onze digitale wereld maken we steeds meer gebruik van technische applicaties. Voor zowel persoonlijke als zakelijke doeleinden. Bij alle systemen verwachten we dat onze gegevens veilig gewaarborgd worden. Als digitale samenleving zijn we best kwetsbaar. Daarom is Cyber security ontstaan.

In dit artikel lees je wat cybersecurity is, wat het inhoudt en waarom we anno 2023 niet meer zonder kunnen. Tot slot leggen we uit wat wij kunnen betekenen voor internet beveiliging.

formorrow - 22 februari 2023 - 4 min

Wat is cybersecurity?

Cybersecurity is het beveiligen van computers, servers, mobiele apparaten, systemen, netwerken en datagegevens tegen aanvallen. Het staat ook wel bekend als IT-beveiliging of informatiebeveiliging. Het doel van de (schadelijke) aanvallen kan verschillen per situatie. Iemand probeert toegang te krijgen tot (gevoelige) data om dit te vernietigen, te gebruiken als afpersmiddel, door te verkopen, bloot te leggen of om normale bedrijfsprocessen te verstoren.

Cybersecurity moet dus voorkomen dat digitale criminaliteit zijn doorgang niet vindt.

We kunnen niet zonder internet beveiliging

Leven in de digitale wereld eist ook digitale beveiliging. Vroeger zette men een hek om een gebouw zodat inbrekers er niet makkelijk konden komen. Cybersecurity doet niet anders dan dit, alleen digitaal en vaak ook onzichtbaar. Omdat we als samenleving steeds afhankelijker worden van technologie, wordt het belang van cybersecurity ook steeds groter.

In het boek ‘De Democratie Crasht’ van oud-Kamerlid (D66) Kees Verhoeven waarschuwt hij voor de digitalisering die de rechtsstaat bedreigt. Hij stelt dat onze overheid moeilijk grip krijgt op deze digitalisering met datalekken en privacy schendingen als groot risico. Ook binnen de politiek wordt cybersecurity steeds belangrijker. (Bron)

Vanwege het massaal gebruik van technologie, blijven het aantal cyberaanvallen dan ook toenemen. We kunnen dus niet zonder internet beveiliging.

Welke cyberaanvallen zijn er?

Goede vraag, we zetten het op een rij voor je:

 • Aanvallen met social engineering; mensen worden bedreigd om gevoelige, persoonlijke informatie te onthullen. Denk aan je inloggegevens bij de bank of je creditcardgegevens, zodat ze geld kunnen stelen. Phishing is hier een goed voorbeeld van.
 • Malware aanvallen; hiermee wordt kwaadaardige software op een systeem, hardware of computer gezet om de computer te infecteren. Hierdoor werkt het systeem niet en kan er geld worden gevraagd als oplossing.
 • Internet of Things (IoT) aanvallen; slimme apparaten in je huis. Zijn fantastische gadgets, toch? Dat vindt ook de cybercrimineel. Via deze apparaten kan een slimme hacker zo bij jouw persoonlijke data. Om dit vervolgens door te verkopen aan derden.
 • DoS-aanvallen; dit zijn aanvallen waarbij een server of netwerk overspoeld wordt, waardoor deze tijdelijk of definitief niet meer werken. DoS staat voor Denial of Service. Afhankelijk van de aard van de aanval kan het zijn dat er geld wordt gevraagd om de aanval te stoppen.

Hoe werkt cybersecurity?

Helaas zijn er geen kant-en-klare oplossingen om cybersecurity aanvallen tegen te gaan. Als een aanval plaatsvindt, kan het alleen opgelost worden door 100% maatwerk.

Heb je al cybersecurity geïmplementeerd in jouw organisatie of systemen? Dat is een mooi begin, maar nooit je eindstation. Technologie blijft zich ontwikkelen. Dus ook de cybercrimineel.

Cybersecurity is een doorlopend proces en moet te allen tijde verder worden ontwikkeld om toekomstige aanvallen te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten IT-beveiliging te bedenken, zoals:

 • Applicatiebeveiliging
 • IoT-beveiliging
 • Cloudbeveiliging
 • Netwerkbeveiliging
 • Informatiebeveiliging
 • Preventie van dataverlies
 • Identiteits- en toegangsbeheer

Meer weten?

Wil je meer weten over cybersecurity talent van Formorrow en wat zij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Neem contact met ons op en we informeren je graag verder.

Wil je werken in de cybersecurity of wil je hier meer over weten? Neem dan contact met ons op of bekijk onze vacatures en solliciteer direct.

Naam recruiter
Recruiter