Skip to main content

6 carrièrekansen (functies) binnen IT beheer uitgelegd

Wil je werken in IT beheer maar weet je niet wat dit precies inhoudt? Geen probleem, we leggen het graag aan je uit. In dit artikel lees je alle carrièrekansen die er zijn als je kiest voor een vacature binnen IT beheer. Per carrièrerichting geven we een toelichting wat de functie inhoudt en wat de opdrachtgever zoekt in een werknemer. Twijfel je na het lezen van dit artikel wat er bij je past? Doe in 2 minuten onze Wat past bij jou-test en kom er achter wat een leuke passende baan voor je zou zijn. Weet jij al wat je graag wilt worden? Meld je dan aan voor onze Formorrow IT Academy.

formorrow - 30 november 2022 - 5 min

Het snijvlak Business & IT en de link met beheer

Voordat we je meer vertellen over IT beheer is het goed om te weten op welk snijvlak dit ligt. Dat is Business & IT, populair onder veel IT-afstudeerders. Binnen deze richting gaat het vrijwel altijd over de zakelijke toepassing van IT en de complete integratie tussen doelstellingen vanuit de organisatie en de IT-wereld. Simpel gezegd: Business & IT zorgt ervoor dat alle programmeertaal vertaald wordt naar de eindgebruiker of klant toe. Je bent als ware een echte IT-tolk. Jij ziet de wisselwerking tussen IT en alle bedrijfsprocessen.

Wat is IT beheer?

Tussen alle bedrijfsprocessen en de programmeertalen vind je IT beheer. Binnen IT beheer zorg je voor het beheren van alle bedrijfsinformatie, applicaties en systemen. Enerzijds los je incidenten op en zoek je in data waar incidenten vandaan komen. Je bent een spin in het web en schakelt met verschillende partijen. Verder bestaat er proactief beheer. Dat houdt in dat je niet alleen kijkt naar het verhelpen van incidenten, maar ook naar het voorkómen ervan. Je pakt de oorzaak aan waardoor de systemen soepeler blijven lopen. IT beheer kunnen we grofweg verdelen in drie gebieden, namelijk:

  • Functioneel beheer
  • Technisch beheer
  • Systeem- en netwerkbeheer

Elk aandachtsgebied vraagt verschillende competenties van jou als kandidaat. Voor het gemak benoemen we graag de soft skills welke handig zijn in IT beheer. Denk aan competenties als: besluitvaardigheid, behulpzaamheid, pragmatisch, stressbestendig, flexibel en klantgericht. Herken jij jezelf in deze competenties? Lees dan verder om de diverse soorten IT beheer vacatures te lezen.

IT beheerder vacatures

Dé 6 functies binnen IT beheer

Er zijn veel verschillende vacatures en functietitels in omloop binnen IT beheer die ongeveer hetzelfde zijn, maar toch van elkaar verschillen. We kunnen ons daarom best voorstellen dat je hierdoor niet altijd weet wat een functie precies inhoudt. Tijd om daar verandering in te brengen. Mist er een functie? Laat dit vooral weten, dan voegen wij hem snel toe aan onderstaande lijst.

1. Support engineer

Een support engineer is iemand die zich dagelijks inzet met het oplossen van technische en IT-gerelateerde problemen. Je levert dus support voor uiteenlopende en lekker complexe software-oplossingen. Elke dag help jij klanten en opdrachtgevers en los je direct iets op. Dat geeft een lekker gevoel en zo ga je elke dag met een glimlach naar huis.

2. Applicatie specialist

De expert op het gebied van applicaties. Dat ben jij. Je moet goed kunnen schakelen en jouw kennis op een juiste manier inzetten. Bij de ontwikkeling, livegang of tijdens het gebruik van een applicatie ben jij de aangewezen persoon om hierover je verantwoordelijkheid te dragen. Je zorgt er te allen tijde voor dat de applicatie functioneert naar de verwachtingen van de klant. Dat doet een echte technische applicatiebeheerder.

3. Applicatie manager

Een applicatie manager zorgt ervoor dat een applicatie volledig aansluit bij de IT omgeving, wensen & behoeften van de gebruiker en de actuele bedrijfsprocessen. Jij verliest dit nooit uit het oog. Deze rol hoort meer bij functioneel beheer. Jij bent namelijk naast manager ook een IT professional. Je bent dus continu op zoek naar optimalisaties in de dagelijkse processen. Deze verbeteringen werk je uit in functionele aspecten binnen de applicatie.

4. Run specialist

Verantwoordelijk zijn voor een functionele en stabiele IT omgeving voor zowel de klant als medewerkers. Daar houdt de run specialist zich actief mee bezig. Je beheert diverse IT toepassingen en je waarborgt hiermee de kwaliteit en continuïteit van de geleverde IT business. Je bent bezig met het proactief voorkomen van incidenten in systemen. Zijn deze er wel? Dan ben jij de spin in het web en los je dit direct op. Samen met alle betrokkenen.

5. DevOps engineer

Als DevOps engineer ben je bezig met ‘development’ en ‘operations’. Binnen deze rol hoort de verantwoordelijkheid voor een eenvoudige wisselwerking tussen softwareontwikkeling en bedrijfsoperaties. Jij managet de IT-infrastructuur, zorgt voor de veiligheid van systemen en de werking hiervan. Jouw doel? Het verbeteren van bedrijfsprocessen en het oplossen van organisatorische problemen.

6. Cloud engineer

In de wolken van IT? Dan ben je Cloud engineer puur sang. In deze rol ben jij de expert op het gebied van Cloud-omgevingen. Je bent op de hoogte van de nieuwste technieken en je houdt je vooral bezig met het ontwerpen, maken, beheren en optimaliseren van deze Cloud omgevingen. Geen vraagstuk is te gek voor je en je pakt dit samen graag met het hele team op.

Keuze gemaakt?

Heb je een IT beheer vacature gelezen waar jij enthousiast van wordt? Waar wacht je dan nog op! Meld je aan voor de IT Academy. Weet je nog niet precies wat bij je past? Neem dan contact met ons op. Wij zoeken namelijk graag met je mee naar die perfecte match in de IT wereld.

Naam recruiter
Recruiter