Skip to main content

How to: van academische wereld naar farmaceutische industrie

De start van mijn Data Science-carrière bij Janssen met Formorrow

“Wat ga ik doen na mijn PhD?”

Een vraag die iedere promovendi zichzelf stelt. Vooral aan het einde van een het doctoraat traject. Tijdens mijn PhD realiseerde ik me dat de onzekerheid die inherent is aan een carrière in de academische wereld niet voor mij was weggelegd. (Hier meer over de onzekerheid in de academische wereld). Mijn vizier richtte zich op carrière stap in de richting van de farmaceutische industrie. Het maken van de overstap van de academische wereld naar de industrie maakt echter geen deel uit van de typische training van een PhD-programma. Rechtstreeks bij bedrijven solliciteren zou met dit doel de beste optie zijn. Maar, de kans dat dit een succes wordt zonder eerdere ervaring in deze sector – zelfs met een aanbeveling – is erg klein. Vaak zal je een beroep moeten doen op detachering om je voet tussen de deur te krijgen. Maar het vinden van een partij die jou echt verder helpt kan nog best een uitdaging zijn. Daar kwam Formorrow op mijn pad. En in dit blog lees je mijn verhaal over hoe ik samen met hen de stap maakte in een Data Science-carrière bij Janssen.

formorrow - 21 juni 2022 - 6 min
Keane

Keane

Over de brug van de academische wereld naar Janssen Vaccines

Tijdens mijn zoektocht naar een baan werd ik benaderd door een voormalige PhD-collega. Deze oud-collega doorliep het Formorrow Science & Business Fellowship bij Janssen. Formorrow was op dat moment op zoek naar PhD-wetenschappers die geschikt waren voor hun Scientist Academy en de ambitie hadden om aan de slag te gaan voor Janssen Vaccines & Prevention B.V. Ik besloot te solliciteren. Mijn doorslag? De Scientist Academy van Formorrow legt veel nadruk op persoonlijke ontwikkeling en daarnaast zou ik mijn industriële carrière starten bij een groot bedrijf als Janssen, een aantrekkelijke combinatie.

Na een uitnodiging doorliep ik bij Formorrow een zeer grondig sollicitatieprocedure. Een middag vol SHL-beoordelingen die verschillende soorten redeneervaardigheden (inductief, numeriek en verbaal) testen. Met als afsluiter een diepgaande psychologische profilering. Vooral het laatste onderdeel hielp mij beseffen naar wat voor soort rol ik op zoek was in de volgende stap van mijn carrière. Het dwong mij op een positieve manier na te denken over wie ik ben en wat ik wil op basis van mijn sterke en zwakke punten. De visie persoonlijke ontwikkeling is vanaf dag één merkbaar. Na een intensieve middag liep ik met veel nieuwe waardevolle zelfkennis de deur uit. Gelukkig kreeg ik iets later het goede nieuws dat ik was geselecteerd voor de Scientist Academy. Dit betekende dat ik de volgende stap kon zetten naar het vinden van een passende functie bij Janssen.

Tijdens mijn PhD realiseerde ik dat ik data-analyse en coderen erg leuk vind. Dit resulteerde in heel wat uren online Python cursussen en experimenteren met verschillende machine learning-technieken. Dit is een van de redenen waarom ik besloot te solliciteren en werd aangenomen voor de rol als Senior Associate Scientist bij de afdeling Upstream Processing van Janssen Vaccines (VPAD-USP). Binnen deze rol ben ik verantwoordelijk voor de digitalisering van de datastromen binnen Janssen. Daarin ben ik een onderdeel het multivariate data-analyse (MVDA) team binnen VPAD-USP. Mijn taken bestaan voornamelijk uit projectmanagement van data-engineering projecten en het uitvoeren van datamodellering voor real-time monitoring van vaccinproductieprocessen. Al met al een zeer waardevolle ervaring om vertrouwd te raken met het Data Science-werk dat uitgevoerd wordt bij een wereldwijd bedrijf in de biofarmaceutische productiesector.

Vooral het laatste onderdeel hielp mij beseffen naar wat voor soort rol ik op zoek was in de volgende stap van mijn carrière. Het dwong mij op een positieve manier na te denken over wie ik ben en wat ik wil op basis van mijn sterke en zwakke punten.

Keane Kenswil

De Scientist Academy bestaat uit twee essentiële componenten die de persoonlijke ontwikkeling effectief maken: gerichte groepstrainingen om je soft-skills te ontwikkelen en een persoonlijke coach om je carrièreadvies te geven.

Keane Kenswil

De voordelen van de Scientist Academy van Formorrow

Formorrow biedt een aantrekkelijk programma aan voor diegenen die carrière willen maken in de farmaceutische industrie. Ik vind het programma van de Scientist Academy al bij de selectieprocedure beginnen, waarbij – zoals ik hierboven heb uitgelegd – enige zelfreflectie tijdens het psychologisch profilering nodig is. Dit geeft je een lijst met al je positieve en minder positieve eigenschappen die je op weg kunnen helpen waar je tijdens je persoonlijke ontwikkeling aan wil werken. De rest van de Scientist Academy bestaat uit twee essentiële componenten die de persoonlijke ontwikkeling effectief maken: gerichte groepstrainingen om je soft-skills te ontwikkelen en een persoonlijke coach om je carrièreadvies te geven.

De groepstraining bestaat uit verplichte sessies die een verschillende reeks van onderwerpen behandelen, variërend van basis- en geavanceerde communicatie, maar ook het managen van tijd, onderhandelingen, stakeholders, vergaderingen en je energieniveau op het werk. Belangrijk is dat de verplichte trainingen als onderdeel van je werkweek worden beschouwd, dus je wordt betaald om deze trainingen te volgen. Win-win! Ook interessant zijn de keuzeworkshops waarvoor je je kunt inschrijven. Wat deze trainingen vooral de moeite waard maakt, zijn de trainers die ze geven. De meesten van hen zijn zeer ervaren, en ze maken de trainingen niet alleen inzichtelijk, maar ook vermakelijk door een persoonlijke draai aan deze trainingen te geven met grappige anekdotes. Naast de start in de Scientist Academy bij Janssen wordt je ook in een groep mede-starters geplaatst waarmee je gedurende het traject gezamenlijk de trainingen volgt. Persoonlijk vond ik het “TakeOff” weekend met mijn Scientist Academy-collega’s erg leuk. Deze enorm leerzame teambuildingomgeving bood de ruimte om elkaar beter te leren kennen en ontzettend veel plezier met elkaar te kunnen maken!

De persoonlijke loopbaancoach is een goede aanvulling op de training. Hierin heb je de ruimte om alle tijd op jezelf te concentreren tijdens één-op-één coaching-sessies. Je kunt hier alle onderwerpen bespreken die je relevant vindt. Dit betekent dat je niet alleen werk-gerelateerde activiteiten hoeft te bespreken, maar alles wat je als persoon raakt en wil verbeteren. Samen bieden de groepstrainingen en persoonlijke coaching-sessies veel tijd en waardevolle inzichten voor persoonlijke ontwikkeling.

De volgende stap

Door bij VPAD-USP te werken, ben ik me ervan bewust geworden dat ik graag meer nadruk wil hebben op de data-analyse / modellerings-aspecten van Data Science. De afdeling realiseerde zich daarentegen dat ze iemand nodig hebben die zich volledig toelegde op het managen van de digitaliseringsprojecten. Door deze mismatch kwam er dus eerder dan verwacht een einde aan mijn tijd bij VPAD-USP.

Desalniettemin ben ik erg tevreden met mijn keuze om me aan te sluiten bij de Scientist Academy van Formorrow. Ik deed waardevolle ervaring op bij een wereldberoemd bedrijf en kreeg ruimschoots de kans om me te focussen op mijn persoonlijke ontwikkeling. Ik heb vertrouwen dat de lessen die ik heb geleerd erg behulpzaam zullen zijn bij de volgende stap van mijn Data Science-carrière in de farmaceutische industrie in het buitenland, aangezien ik naar het prachtige land Ierland wil verhuizen!

Welke keuze maak jij?

Bijna aan het einde van je PhD en op zoek naar een veelbelovende carrière voor de boeg in de wereld van life sciences? Met de Life Sciences Academy leer je in twee jaar lang alles dat je nodig hebt om je carrière een kickstart te geven en te excelleren als veelzijdig professional. Meer weten? Lees hier verder!

Naam recruiter
Recruiter