Skip to main content

Oriënteren op een IT startersbaan, hoe pak je dat aan?

Oriënteren naar je eerste IT startersfunctie is niet perse peanuts. Laat staan een baan vinden op het gebied van IT, met termen en titels die net zo snel innoveren als de technologie zelf. Scholen kunnen dit tempo dan ook niet helemaal bijbenen, althans, dat is mijn ervaring. Als Talent Advisor in de IT merk ik dat hogescholen en universiteiten niet altijd op de hoogte zijn van alle mogelijkheden die je als starter in de IT hebt. Wat je wél veel te horen krijgt tijdens je studie is dat er veel werk ligt voor IT’ers. Veel keuze hebben is fijn, maar hoe pak je het oriënteren aan? En wat vind je eigenlijk belangrijk in je werk? Om antwoord te krijgen op deze vragen is het van belang dat je je gaat oriënteren op een IT startersfunctie. Ik geef je in deze blog een aantal tips mee, gebaseerd op de ervaring die ik de afgelopen jaren als IT-recruiter heb opgedaan.

formorrow - 16 november 2021 - 5 min

Let’s go: oriënteren doe je zo

Oriënteren is niet iets wat je nog nooit gedaan hebt. Je hebt immers een studie gekozen waar je enthousiast over bent. Hoe heb je die oriëntatie aangepakt? Ga eens bij jezelf na: waarom koos ik deze studie? Zijn er vakken waar je veel energie van krijgt? En vakken die ongelooflijk veel energie kosten? Heb je ook de mogelijkheid tot het volgen van relevante keuzevakken? Door dit in kaart te brengen, verzamel je veel informatie die je kan helpen tijdens het oriënteren naar een baan óf tijdens het vinden van een stage.

Als je de mogelijkheid hebt om stage te lopen zou ik zeggen, grijp die kans met beide handen aan. Het ervaren van het leven op de werkvloer kan je ogen openen en de eisen waar je eerste baan aan moet voldoen vormen. Stel een aantal criteria op waar jouw droombaan aan moet voldoen. Denk aan wat voor soort bedrijf, branche, voorwaarden, taken en verantwoordelijkheden écht bij jou passen. Neem hierin ook mee welke talenten en eigenschappen je bezit en wat jouw drijfveren en ambities zijn. Neem ruim de tijd om dit in kaart te brengen en begin daarom op tijd met oriënteren. Liever gisteren dan morgen, is mijn credo.

 

Hé, jou ken ik nog nergens van!

Het opbouwen van een netwerk is ontzettend belangrijk. Begin hier dan lekker vroeg mee. Het is eerder regel dan uitzondering dat studenten die ik ontmoet in het derde jaar van hun opleiding nóg geen LinkedIn hebben. Zo zonde is dat. Je komt gedurende je studie (en leven) zoveel waardevolle contacten tegen, het is toch zonde als je niet in contact blijft? Start asap met LinkedIn en voeg (waardevolle) connecties toe. Wist je dat LinkedIn onder studenten en starters het meest gebruikte oriëntatiekanaal is?

Naast LinkedIn zijn er ook nog een hoop andere carrièreplatforms en vacaturewebsites. Volg interessante bedrijven en spiek bij mensen die hier werken om te kijken welk carrièrepad zij bewandeld hebben. Haak aan bij webinars en kennissessies die je tegenkomt, niet alleen om je netwerk uit te breiden, maar ook om je kennis te verbreden.

Maar er is meer:

Naast alle bovengenoemde mogelijkheden zijn er ook een hoop andere mogelijkheden waar je zeker gebruik van moet maken tijdens het oriënteren. Heb je hier al eens aan gedacht?

 

Relevante vakken, projecten en bijbaan

Probeer aan te haken bij relevante projecten op school. Weet jij bijvoorbeeld dat je graag bezig bent met software development? Probeer jezelf dan zoveel mogelijk te ontwikkelen op dit gebied om te ontdekken met welke programma’s en talen je graag werkt. Ook keuzevakken volgen helpt om te oriënteren en je kennis te verbreden. Wist je dat wij op hogescholen ook vaak te vinden zijn? We behandelen onderwerpen die wij vanuit het bedrijfsleven mee kunnen geven aan studenten. Ben jij ons op jouw school nog niet tegen gekomen? Neem eens contact met ons op, we komen graag onze kennis delen.

 

Beurzen en in-house dagen

Door het bezoeken van beurzen kan je bij verschillende bedrijven langsgaan en informatie opdoen. Praat met mensen van de organisatie om erachter te komen of zij een visie delen waar jij jezelf in kan vinden. En tijdens een in-house dag word je meegenomen in het bedrijf of een functie. Elkaar offline ontmoeten is momenteel wat lastig en daarom zijn veel van deze event verschoven naar je beeldscherm, misschien minder gezellig, maar nog steeds heel waardevol om zo te oriënteren.

Wist je dat we bij Formorrow jaarlijks de digitale CareerDay organiseren? Een dag die in volop in het teken staat van oriënteren. Houd hiervoor onze socials in de gaten!

 

Studieverenigingen

Ben jij als student van de Universiteit al lid van een studievereniging? Studieverenigingen staan veel in contact met diverse bedrijven. Zo hebben wij contact met 33 (!) studieverenigingen en plannen we regelmatig activiteiten om in contact te blijven met studenten. Ook organiseren we in samenspraak met verenigingen gastlessen omtrent relevante onderwerpen zoals arbeidsmarktoriëntatie en keuzestress.

 

Beroepskeuzetest

Doe online eens een test om te kijken of eruit komt wat jij voor ogen had.

 

Vrijblijvend oriënteren met Formorrow

Het komt erop neer dat je door de jaren heen zoveel mogelijk kennis moet vergaren om zo dé perfecte baan voor jezelf te schetsen. Heb je dit niet actief gedaan en sta je op het punt om af te studeren? Niet getreurd, het is nooit te laat om te beginnen met oriënteren. Stel criteria op en breid je netwerk uit. Zie je door de bomen het bos niet meer? Wij zijn expert op het gebied van oriënteren en helpen bij het vinden van jouw ideale IT startersfunctie. Bij Formorrow verbinden we jou aan bedrijven uit ons netwerk:

  • Je gaat op gesprek bij bedrijven die bij jouw voorkeuren aansluiten
  • Je wordt door een eigen consultant bijgestaan met raad en daad
  • De keuze blijft natuurlijk altijd bij jou
  • Ons oriëntatieproces is gratis, vrijblijvend en kost je niet veel tijd. Het is een extra service die we aanbieden, zodat we de beste match kunnen garanderen. Je zit nergens aan vast!

Meer weten of heb je nog vragen? Meld je aan voor een intake en ik neem contact met je op.

Naam recruiter
Recruiter