Skip to main content

Dit zijn de risico’s van Shadow IT voor jouw organisatie

Beeld je een alledaagse scène in je kantoor in. Werknemers zijn druk bezig. Met hun blik strak op de schermen gericht. In deze setting, verborgen in het zicht, sluimert Shadow IT. Een medewerker gebruikt misschien Google Docs om snel een document te delen. Een andere collega stuurt bestanden via WeTransfer. Je manager gebruikt Slack voor communicatie met externe partners. Deze tools, zoals persoonlijke laptops, smartphones, Dropbox, en diverse SaaS-oplossingen vormen samen een netwerk van Shadow IT. Dat ongemerkt en zonder enige kennisgeving verspreid door de organisatie​​.

Zonder dat iemand het doorheeft, worden dagelijkse taken uitgevoerd met hulpmiddelen die buiten het officiële IT-beleid vallen. Deze onschuldige keuzes kunnen echter leiden tot aanzienlijke risico’s voor de organisatie. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van Shadow IT en haar risico’s. Of ontdek het zelf gedurende onze IT Academy.

formorrow - 22 december 2023 - 4 min

Oorzaken van Shadow IT

De opkomst van Shadow IT is vaak een direct gevolg van de behoefte aan snellere en flexibele oplossingen dan de officiële IT-kanalen kunnen bieden. Werknemers zoeken naar manieren om hun werk efficiënter te doen, zonder gehinderd te worden door lange processen of verouderde systemen. Dit leidt tot een situatie waarin werknemers zelf oplossingen gaan zoeken. Vaak zonder rekening te houden met de veiligheid van en voor de organisatie.

Vooral generatie Z heeft geen tijd en zin om te wachten op goedkeuring. Binnen één handomdraai hebben ze de tool al geïnstalleerd en in gebruik. Lekker efficiënt, toch? Dat is een sterke aanname die wij doen. Aangezien wij ook nog jong zijn, weten we waar we het over hebben 😉

Shadow it

Risico’s van Shadow IT

De grootste zorg bij Shadow IT is veiligheid. Stel je voor: iemand gebruikt een app of dienst die niet officieel is goedgekeurd door je organisatie. Deze tools zijn vaak niet zo streng gecontroleerd op veiligheid als de apps en diensten die je bedrijf normaal gebruikt. Dit kan leiden tot problemen zoals datalekken, waarbij belangrijke informatie per ongeluk naar buiten kan komen, of beveiligingsgaten, waardoor hackers makkelijker binnen kunnen komen.

Daarnaast kan Shadow IT nog meer problemen veroorzaken. In bepaalde industrieën, waar regels rondom het beschermen van gegevens heel streng zijn, kan het gebruik van deze ongekeurde tools echt een probleem zijn. Ook kunnen er problemen ontstaan met het verliezen van gegevens of dat deze tools niet goed samenwerken met de systemen die je bedrijf al gebruikt. Dit kan uiteindelijk leiden tot extra kosten, omdat je meer moet investeren om deze problemen op te lossen.

Voordelen en innovatie

Shadow IT geeft niet alleen risico’s, maar heeft ook zeker voordelen. Het stimuleert innovatie , omdat werknemers worden aangemoedigd om creatieve oplossingen te vinden die buiten het IT-beleid vallen. Bovendien kan het gebruik van ongeautoriseerde tools werknemers helpen efficiënter te werken en nieuwe technologieën te ontdekken die de organisatie uiteindelijk ten goede kunnen komen.

Beheer van Shadow IT

Het beheren van Shadow IT vereist een evenwichtige aanpak. Organisaties zouden zich moeten richten op het creëren van een open dialoog met werknemers over hun IT-behoeften en de mogelijke risico’s van ongeautoriseerde technologie. Training en bewustmaking rond cybersecurity en compliance zijn cruciaal. Bovendien kan het implementeren van flexibele IT-oplossingen die voldoen aan de behoeften van de werknemers, het gebruik van niet-goedgekeurde applicaties verminderen.

Samenwerken aan de toekomst van IT met Formorrow

Bij Formorrow begrijpen we de uitdagingen en kansen die Shadow IT met zich meebrengt. Of je nu je organisatie wilt beschermen tegen de risico’s van Shadow IT of als IT-professional wilt groeien, wij bieden de hulp en middelen die je nodig hebt. Verken hoe Formorrow Academy je kan ondersteunen in je professionele ontwikkeling en help je organisatie vooruit in deze complexe IT-wereld. Neem contact op en begin aan een reis waarbij technologie en jouw talent hand in hand gaan.

Naam recruiter
Recruiter