Skip to main content

5 Tips voor een sollicitatiegesprek

Heb jij een sollicitatiegesprek voor je droombaan in the pocket? Dan is het van belang dat dit gesprek goed gaat. Er zijn een aantal manieren om je voor te bereiden op zo’n sollicitatiegesprek. In dit artikel geven wij je 5 tips voor jouw sollicitatiegesprek. Lees snel verder.

formorrow - 9 mei 2022 - 4 min

Tip 1: Verdiep je in het bedrijf waar je wilt gaan werken

Bekijk niet alleen even vluchtig de website, maar lees je echt in over wat het bedrijf doet en waar het bedrijf voor staat. Lees de laatste blogs of bekijk de “over ons” pagina. Bedenk hierbij een paar vragen die jij zou kunnen stellen over het bedrijf. Zo kom je niet alleen geïnteresseerd over, maar krijg je ook een completer beeld van het bedrijf waar je eventueel gaat werken. Bovendien kan je zo de onvermijdelijke vraag “Waarom wil je bij ons komen werken?” veel beter beantwoorden.

Tip 2: Professionele uitstraling

Je kan maar één eerste indruk maken. Uit onderzoek blijkt dat deze eerste indruk ontzettend belangrijk is. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om een goede indruk achter te laten. Zorg voor een professionele uitstraling. Dit doe je door nette kleding te dragen en er verzorgd uit te zien. Andere tips zijn: lach, ben beleefd en kom op tijd. Dit draagt allemaal bij aan een professionele uitstraling.

Tip 3: Anticipeer de standaardvragen

Bij elk sollicitatiegesprek komen er een aantal vragen welke bijna altijd gesteld worden. We hebben hier een rijtje met 5 van deze vragen opgesteld:

  1. Wie ben jij?
  2. Wat zijn je sterke punten?
  3. Wat zijn je zwakke punten?
  4. Waarom ben jij geschikt voor deze baan?
  5. Heb je meer sollicitaties lopen?

Bereid dit soort vragen goed voor. Dan ben je zelfverzekerd in het gesprek. Dat wil je toch?

Tip 4: Online sollicitatiegesprek

Tegenwoordig zijn er steeds meer online sollicitatiegesprekken. Het is dus belangrijk dat je ook online dezelfde indruk achter laat als in het echt. Hier komen een aantal tips voor je online sollicitatiegesprek:

  • Vraag van tevoren welk programma ze gebruiken. Niks is onhandiger dan te laat het programma downloaden of zien dat het niet werkt. Test dit goed van te voren.
  • Kies ook een ruimte die geschikt is en waar je zeker weet dat de internetverbinding goed is. Zo voorkom je technische ongemakken. Of huisgenoten op de achtergrond.
  • Verder is een opgeruimde achtergrond en goed licht ook belangrijk. Je wilt natuurlijk wel goed die mooie glimlach laten zien.
  • Vergeet niet om de pyjamabroek in te ruilen voor een normale broek. Toch vervelend als je onverwachts op moet staan en ze ook de onderkant van je outfit zien. 😉

Tip 5: Omgaan met afwijzing

Het zal niet elke keer een succes zijn als je op sollicitatiegesprek uitgenodigd wordt. Een onderdeel van solliciteren is dus ook leren met afwijzing omgaan. Onthoud dat elke afwijzing weer een stapje dichterbij is naar het vinden van je droombaan. Formorrow helpt je bij het vinden van de perfecte baan voor jou. Meld je vrijblijvend aan voor een intake en wij helpen jou jezelf beter kennen en ontdekken welke banen bij jou passen.

Naam recruiter
Recruiter