Skip to main content

Zo gebruik je ChatGPT als je gaat solliciteren

Het sollicitatieproces kan een behoorlijke uitdaging zijn. Van het schrijven van een motivatiebrief tot het opstellen van een CV, er zijn veel stappen waarbij je jezelf moet presenteren en je vaardigheden en ervaring moet laten zien. Dat is niet altijd even makkelijk. Toch zijn er hulpmiddelen die je kunnen helpen bij solliciteren. Voor een goede start van je carrière.  

Heb je moeite met het schrijven van een sollicitatiebrief? Weet je niet welke competenties je op jouw CV kan zetten? Wil je een pakkende inleiding schrijven? 

Op al deze vragen weet ChatGPT het antwoord. Vanaf nu is ChatGPT jouw tool als je wilt solliciteren. Hoe? Dat lees je verder in dit artikel.

formorrow - 4 april 2023 - 5 min

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een groot taalmodel ontwikkeld door OpenAI, dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst data om natuurlijke taal te kunnen begrijpen en genereren. Het is een vorm van kunstmatige intelligentie die in staat is om mensachtige conversaties te voeren en antwoorden te geven op uiteenlopende vragen en onderwerpen. ChatGPT kan worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het beantwoorden van vragen, het genereren van teksten en het voeren van conversaties met mensen. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt in chatbots, virtuele assistenten en andere AI-toepassingen.

Maar ChatGPT is dus ook handig bij het schrijven van sollicitatiebrieven, CV’s en het voorbereiden van sollicitatiegesprekken. Benieuwd hoe? Lees dan verder.

Gen z op de werkvloer

Motivatiebrief x ChatGPT

Laten we beginnen met de motivatiebrief. ChatGPT kan een goede start zijn voor het opstellen van een overtuigende motivatiebrief. Stel je voor dat je vastloopt bij het schrijven van een inleidende alinea of dat je niet weet hoe je jouw enthousiasme voor de functie kunt overbrengen. ChatGPT kan je helpen door suggesties te geven en te reageren op jouw ideeën. Wil je bijvoorbeeld meer inspelen op de functie waarop je solliciteert? Zeg het tegen ChatGPT. Vervolgens krijg je een nieuwe motivatiebrief, maar dan met jouw suggestie erin verwerkt. Zo kan je door blijven chatten totdat je de ideale motivatiebrief hebt die bij je past.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat ChatGPT slechts een hulpmiddel is en dat je zelf nog steeds de inhoud moet schrijven en zorgen dat deze past bij jouw persoonlijke situatie en de vacature. Voeg daarnaast ook een vleugje van je eigen persoonlijkheid toe aan een motivatiebrief. Dat is iets wat AI toch minder goed kan realiseren.

CV x ChatGPT

Dan hebben we het opstellen van een CV. ChatGPT kan ook hierbij helpen. Je kunt ChatGPT vragen stellen over de opbouw van een CV en welke informatie erin moet worden opgenomen. Het model kan ook suggesties doen voor hoe je jouw vaardigheden en werkervaring het beste kunt presenteren. Opnieuw is het belangrijk om te onthouden dat het uiteindelijk jouw CV is en dat je het moet personaliseren naar je eigen ervaring en de vereisten van de vacature.

Sollicitatiebrief x ChatGPT

Ten slotte, het herschrijven van een sollicitatiebrief. Misschien heb je al een motivatiebrief geschreven en wil je deze herschrijven om deze beter te maken. ChatGPT kan opnieuw een geweldig hulpmiddel zijn om ideeën te geven en te helpen bij het herschrijven van zinnen en alinea’s om ze krachtiger te maken. Nog niet helemaal tevreden met het gegenereerde antwoord? Vraag het dan opnieuw en voeg de nuance toe die je mist. Geef bijvoorbeeld aan dat de sollicitatiebrief formeel geschreven mag worden. Of geef aan dat je de naam van het bedrijf vaker terug wil laten komen.

Het gebruik van ChatGPT bij het sollicitatieproces kan zeker helpen om het wat makkelijker en minder stressvol te maken. Met ChatGPT aan je zijde kan het schrijven van een sollicitatiebrief en CV een stuk gemakkelijker worden.

En voor het gesprek?

Mag je op gesprek komen? Geweldig. Een goede voorbereiding is het halve werk. Ook hier kan ChatGPT je bij helpen. Denk aan het beantwoorden van veelgestelde vragen en het bieden van advies. ChatGPT kan bijvoorbeeld helpen bij het voorbereiden van antwoorden op veelvoorkomende vragen, zoals:

  • Wie ben jij?
  • Wat zijn je sterke punten?
  • Wat zijn je minder sterke punten?
  • Waarom ben jij geschikt voor deze baan?
  • Heb je meer sollicitaties lopen?
  • Wat zou je graag willen verdienen? 

Ook kan ChatGPT advies geven over hoe je jezelf het beste kunt presenteren tijdens het sollicitatiegesprek en hoe je kunt omgaan met zenuwen of lastige vragen. Het is natuurlijk wel belangrijk om te onthouden dat ChatGPT geen menselijke recruiter of carrièrecoach is en dat het altijd goed is om ook advies in te winnen van echte professionals in het vakgebied. 

Meer weten?

Ben jij op zoek naar een baan in de IT of life sciences? Dan kan je natuurlijk solliciteren en gebruikmaken van ChatGPT. Ons advies? Oriënteer samen en vrijblijvend met Formorrow! Wij helpen jou om een werkplek te vinden die écht bij jou past en helpen jou bij het gehele sollicitatietraject. Plan je (telefonische) intake op of bekijk onze vacatures. Hopelijk zien wij jou snel!

Naam recruiter
Recruiter