Skip to main content

Eerste baan na studie: waar moet je op letten?

Gefeliciteerd, je hebt jouw studie succesvol afgerond! Tijd voor een nieuwe fase in je leven waarin je op zoek bent naar je eerste baan na je studie. Weet jij waar je op moet letten? En hoe bereid jij je voor op de arbeidsmarkt? Vragen die wij in dit artikel graag voor je beantwoorden. Aan de hand van 5 tips weet jij hoe jij je het beste kunt oriënteren op een nieuwe baan. 

Ook leuk, aan het einde van dit artikel vind je een perfecte mogelijkheid om de tips direct in de praktijk toe te passen.

formorrow - 1 juni 2023 - 5 min

1. Oriënteren kun je leren

Bij het oriënteren op een nieuwe baan komt veel bij kijken. Zeker als het je eerste baan na je studie is. Wat waren de vakken waar jij nou écht energie van kreeg? En wat had je liever laten vallen als dat kon? Weet jij welke richting je op wilt nu je afgestudeerd bent en de wereld aan je voeten ligt? Allemaal vragen die je aan jezelf kan stellen. Neem dan ook gerust de tijd om jezelf te leren kennen en te achterhalen wat je wel of niet wilt. Doe bijvoorbeeld een wat-past-bij-jou test om meer te weten te komen over je passie en de baan die daarbij past. Eerst laagdrempelig oriënteren en daarna de diepte in duiken. Van breed naar exact in het tempo dat bij jou past.

2. Verken alle opties

De arbeidsmarkt is heel groot en breed. Het is niet gek dat er talloze carrières aan je voeten liggen. Heb jij al enkele vacatures in beeld? Weet je waar je wilt werken? Door alle mogelijkheden te verkennen, krijg je een beter beeld van de diversiteit aan mogelijkheden en wat bij je past. Bezoek bijvoorbeeld carrièrebeurzen of praat met mensen die al werken in de branche. Dit helpt je om in kaart te brengen welke opties er zijn voor je carrière. Tip tijdens het verkennen: stel voor jezelf een aantal punten op waar jouw droombaan aan MOET voldoen. Zo heb je altijd een lijstje bij de hand die je naast iedere optie kan leggen. Dat scheelt weer een hoop keuzestress!

eerste baan na studie

3. Netwerk vergroten

Bij je zoektocht naar je eerste baan is je netwerk ook belangrijk. Zoals hierboven al benoemd, helpt het om in contact te komen met professionals die al werkzaam zijn in de branche of bij het bedrijf waar jij wilt werken. Maak gebruik van platforms zoals LinkedIn om het gesprek aan te gaan. Vraag gerust om advies, informatie of zelfs openstaande vacatures. Een sterk netwerk kan deuren openen die leiden tot geweldige carrièrekansen.

4. Persoonlijke ontwikkeling & groei

Nu je studie klaar is, wil je natuurlijk ‘even’ niets doen voordat je start met werken. Toch is het slim om te blijven investeren in je persoonlijke ontwikkeling. Neem bijvoorbeeld deel aan cursussen of trainingen. Ideaal om je competenties verder te ontwikkelen. Of heb je al eens nagedacht over vrijwilligerswerk of het oppakken van freelance-opdrachten? Dat zijn mooie investeringen voor je eigen groei. Werkgevers waarderen kandidaten die proactief bezig zijn met het ontplooien van hun kennis en vaardigheden. 

 

5. Overtuig met je CV en motivatie

Een uitstekend, opvallend CV en een overtuigende motivatie zijn ook essentieel als je wilt slagen in je zoektocht naar een eerste baan. Bij het solliciteren helpt het als jij jezelf op een aantrekkelijke manier kan presenteren. Wij hebben in een eerder blogartikel beschreven hoe je met behulp van ChatGPT kunt solliciteren. Zorg er altijd voor dat jouw online visitekaartje zo uitgebreid en eerlijk mogelijk is.  En wees altijd heel concreet hoe jouw ervaring aansluit bij de functie en het bedrijf waar je naar solliciteert.

Gen z op de werkvloer

Pas de tips toe in de praktijk

Wij begrijpen dat de zoektocht naar je eerste baan uitdagend kan zijn. Daarom nodigen we je graag uit voor onze Career Day: het perfecte event om jezelf voor te bereiden op de zoektocht naar je eerste baan. 

Tijdens onze Career Day ga je in gesprek met bedrijven zoals Stedin, Rabobank, PGGM, ABN AMRO, Intraffic, Incentro en Witteveen + Bosch. Leuk én handig, want zo weet jij precies wat iedereen te bieden heeft en kan je jouw wensen en verwachtingen hierop bijstellen.  Ook krijg je de kans om deel te nemen aan workshops en je netwerk uit te breiden. Het is de ideale gelegenheid om de eerder gegeven tips direct in de praktijk toe te passen en potentiële werkgevers te ontmoeten. Mis deze kans niet om een vliegende start te maken op de arbeidsmarkt!

Meer weten?

Wil je meer weten over waar je op moet letten bij je eerste baan na je studie? Of ben je benieuwd naar de Career Day? Neem gerust contact met ons op. We vinden het leuk om jou te ontmoeten en te ontdekken hoe wij jou met je toekomst kunnen helpen.

Naam recruiter
Recruiter