Skip to main content

Dit zijn dé IT-trends in 2024

Het is de tijd van lijstjes. En daar doen we graag aan mee. In dit blogartikel zetten we de belangrijkste IT trends van 2024 voor je op een rij. Trends waarvan wij verwachten dat ze steeds belangrijker gaan worden. Laten we de glazen bol erbij pakken en inzoomen op de nieuwste ontwikkelingen binnen de IT.

formorrow - 2 december 2023 - 4 min

3 Thema’s in de IT-trends van 2024

Net als heel de IT-branche kijken wij ook altijd uit naar de nieuwste ontwikkelingen en trends. Gartner, het onderzoeks- en adviesbureau presenteert jaarlijks de ontwikkelingen binnen IT waar we niet omheen kunnen. Dit jaar kunnen we de trends onderverdelen in 3 thema’s, namelijk:

  • Optimaliseren; het verbeteren van de bedrijfsprocessen en zorgen voor een stabiele basis om digitaal te groeien.
  • Schalen; het vergroten van de veerkracht en wendbaarheid van de organisatie, zodat flexibiliteit wordt versterkt.
  • Pionieren; het verhogen van de betrokkenheid van medewerkers, klanten en partners.
IT trends 2023

Wat zijn de IT-trends in 2024 dan?

Hieronder lees je de belangrijkste trends die behoren bij een van bovengenoemde thema’s.

IT trend 1: digitaal immuunsysteem

Gezondheid vinden we heel belangrijk. Digitaal welzijn behoort hier steeds meer bij. Én dit kan je ook door vertalen naar organisaties. Bedrijven moeten een gezond, digitaal immuunsysteem opbouwen. Met als doel om een verbeterde en veilige klantervaring te creëren. We maken steeds meer gebruik van verschillende software en koppelen deze steeds vaker aan elkaar. Cybersecurity komt hier dus steeds meer om de hoek kijken. Je hoort het ook steeds vaker in het nieuws; van hacks van software tot Ddos-aanvallen op grote banken. We kunnen er eigenlijk niet meer omheen. Hoewel we ook steeds meer op het gebied van cybersecurity kunnen, zal de cybercrimineel dat ook kunnen. Dit zal in 2024 dus ook zeker een hot topic in de IT zijn.

IT trend 2: de opmars van artificial intelligence

Kunstmatige intelligentie (AI) inzetten om bedrijfsprocessen te optimaliseren en analyses beter te kunnen faciliteren. Maar ook om betalingsfraude te herkennen en organisaties hiertegen te beschermen. Daarom wordt aangepaste AI steeds belangrijker voor organisaties.

Een mooi voorbeeld hiervan is ChatGPT. Eind 2022 was de introductie hiervan. Gebruiksvriendelijk, snel en efficiënt zijn kenmerken die passen bij ChatGPT. Maar het past ook bij de andere vormen van op AI gebaseerde algoritmen. Dit jaar neemt het belang van aangepaste AI steeds verder toe. Met de introductie van ChatGPT in Bing en Bard in Google, zal het zoekgedrag van mensen veranderen. Daarnaast wordt de tool veel gebruikt om onder andere teksten te schrijven of zelfs om mee te programmeren. Of een hele sollicitatiebrief door ChatGPT laten maken. It happens. Een bedreiging of een kans voor je baan in de IT? Als je er goed mee om kan gaan is het zeker een kans.

IT trend 3: draadloze waardecreatie

Hybride werken is de nieuwe norm, maar ook de toegang tot het internet verbetert zich continu. Hier moeten organisaties  in meedoen. Het ontwikkelen van een draadloze waardecreatie wordt steeds belangrijker. Met deze waarderealisatie zorg je ervoor dat verschillende apparaten met diverse technologieën samen waarde creëren. Hierbij kun je denken aan het werken in de cloud (op kantoor en thuis), het automatisch inchecken als je op locatie bent of het aanzetten van de verwarming als je bijna thuis bent, zodat het lekker aangenaam is als je binnen bent.

IT trend 4: superapplicaties

Een superapplicatie kan je zien als een zakmes. Er zijn verschillende tools en doeleinden die je met het zakmes kunt gebruiken. Dit geldt ook voor de zogenoemde superapps. Dit is een applicatie die eindgebruikers voorziet van een platform waarmee ze diverse toepassingen kunnen beheren. Denk bijvoorbeeld aan een app van jouw bedrijf. Met deze app kan je bijvoorbeeld jouw contract inzien, loonstroken bekijken, ziekteverzuim melden of declaraties eenvoudig indienen.

Do you have IT?

Wil jij meer weten over de IT-trends van 2024 of wil je er in dit jaar mee werken? Neem dan contact met ons op zodat wij samen met jou kunnen kijken waar jouw talent ligt. Weet je al precies wat jij wil doen? Meld je dan aan voor de IT Academy!

Naam recruiter
Recruiter